σταμπωτΑ ΔΑΠΕΔΑ 

stampota dapeda image

Τα σταμπωτα δαπεδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και γνωστές επιλογές για εξωτερικά διακοσμητικά δάπεδα υψηλής αντοχής, καθώς προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Η απαράμιλλη αντοχή που τα διακρίνει σε συνδυασμό με το πραγματικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, τα έχει κάνει ιδανική επιλογή για πλακοστρώσεις εξωτερικών χώρων με υψηλές απαιτήσεις και μεγάλες καταπονήσεις.

Βεβαίως στην ευρύτερη κατηγορία των δαπέδων υψηλής αντοχής περιλαμβάνονται και τα βιομηχανικα δαπεδα, που με τη σειρά τους διακρίνονται σε πολυουρεθανικά και εποξειδικα δαπεδα, τα οποία όμως θα αναλύσουμε σε άλλη ενότητα, μιας και εδώ θα επικεντρωθούμε στα σταμπωτα δαπεδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για δάπεδα πραγματικά μεγάλης ανθεκτικότητας, με εξίσου υψηλή αισθητική αλλά και προσιτή τιμή, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα σταμπωτα δαπεδα να έχουν αντικαταστήσει τις απλές επιστρώσεις με μάρμαρα ή πλακάκια. Ήδη άλλωστε στην Ευρώπη και την Αμερική η χρήση τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το ίδιο έχει αρχίσει να παρατηρείται και εδώ.

Για να έχετε όμως ένα ολοκληρωμένο και άρτιο αποτέλεσμα, πρέπει να βρείτε ένα κατάλληλο οικοδομικό συνεργείο που να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες τους και να τα τοποθετήσει με τη σωστή τεχνική, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι κακοτεχνίας και προβλημάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε μάστορας, για αυτό μην εμπιστευτείτε κάποιον απλά επειδή λέει ότι ξέρει από σταμπωτα δαπεδα.

Ανεξαρτήτως όμως του είδους του δαπέδου που θέλετε να τοποθετήσετε, πολύ μεγάλη σημασία έχει ο μάστορας που θα αναλάβει την εφαρμογή τους. Πρέπει να είναι εξειδικευμένος και να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν κάθε σταμπωτο δαπεδο.


Ας αρχίσουμε την ανάλυση για τα σταμπωτα δαπεδα, αναλύοντας πρώτα με λεπτομέρεια τι ακριβώς είναι το σταμπωτο δαπεδο και ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκυρόδεμα (μπετόν) C16/20 σε πάχος ως 10 πόντους, το οποίο έχει οπλιστεί με δομικό πλέγμα, ενώ περιλαμβάνει και ίνες πολυπροπυλενίου, που βοηθούν καταλυτικά στο να αποφύγουμε τις ρηγματώσεις (σκασίματα).

Αφότου γίνει η επίστρωση του παραπάνω μείγματος και αλφαδιαστεί, γίνεται η προσθήκη του χρώματος (σε μορφή πούδρας) σε δύο στάδια, η οποία πασπαλίζεται ουσιαστικά πάνω από το σκυρόδεμα, όσο παραμένει ακόμα νωπό. Όταν πλέον το σταμπωτο δαπεδο στεγνώσε, κόβονται οι αρμοί διαστολής στις κατάλληλες διαστάσεις (συνήθως περίπου ανά 20m² σε βάθος 5cm) και ακολουθεί η διαμόρφωση της εμφάνισης του δαπέδου με το σταμπάρισμα από κάποιο καλούπι που θα έχετε επιλέξει, μέσα από μια μεγάλη γκάμα σχεδίων.

Σε αυτό ακριβώς οφείλουν το όνομά τους τα σταμπωτα δαπεδα, τα οποία αφού περάσει και αυτό το στάδιο μένουν 2 μέρες να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια πλένονται καλά με νερό που περιέχει και υδροχλωρικό οξύ σε αναλογία 7-10%. Τέλος για την πλήρη αδιαβροχοποίηση και στεγάνωση του δαπέδου, τοποθετείται από πάνω ένα ειδικό σφραγιστικό βερνίκι, το οποίο λειτουργεί και ως μια ακόμα προστασία απέναντι σε φθορές και καταπονήσεις.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία που ακολουθείται για τα σταμπωτα δαπεδα, με παραλλαγές βέβαια ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κατά περίπτωση, αλλά και τη χρήση που θα κάνετε. Γενικά ένα σταμπωτο μπορεί να επιλεγεί για μια μεγάλη γκάμα επιφανειών, με τις περισσότερες να είναι μεγάλης έκτασης και κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σταμπωτα δαπεδα χρησιμοποιούνται συχνότερα σε:

blue arrow image Δρόμους, διαδρόμους, πεζόδρομους, πλατείες
blue arrow image Αυλές, κήπους
blue arrow image Εμπορικά κέντρα, καταστήματα, ξενοδοχεία
blue arrow image Ταράτσες
blue arrow image Πισίνες (περιγράμματα πισίνας)
blue arrow image Πυλωτές, Χώρους Πάρκινγκ, Ράμπες
blue arrow image Ιστορικοί χώροι και οικισμοί (προς αποκατάσταση)
blue arrow image Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών
blue arrow image Λιμάνια

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές όπου μπορεί να τοποθετηθεί ένα σταμπωτό δάπεδο, καθώς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως θα δούμε παρακάτω. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε τοίχους, τα επονομαζόμενα σταμπωτα τοιχου που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Μια διαφοροποίηση που πρέπει να έχετε κατά νου και εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνετε στα σταμπωτα δαπεδα, είναι το πάχος του υποστρώματος. Συνηθίζεται για απλές επιφάνειες που θα γίνεται κατά βάση διέλευση πεζών (πεζοδρόμια, ταράτσες κλπ) να είναι περίπου 10 εκατοστά, όμως σε πιο απαιτητικές καταστάσεις το πάχος αυξάνεται. Έτσι για παράδειγμα για ένα parking το πάχος του υποστρώματος θα πρέπει να αυξηθεί περίπου στα 15cm.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΑΜΠΩΤΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ

Έχοντας ήδη παρουσιάσει τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για τα σταμπωτα δαπεδα, τη διαδικασία εφαρμογής και τις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα, ήρθε η ώρα να δούμε γιατί τελικά τα σταμπωτα είναι χρήσιμα και επιλέγονται όλο και περισσότερο από τους πελάτες.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΓΙΑ
ΣΤΑΜΠΩΤΑ ΔΑΠΕΔΑ

 

 

 

Σίγουρα γιατί έχουν κάποια πλεονεκτήματα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής:

green arrow image Τεράστια αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις (διέλευση βαρέων οχημάτων)
green arrow image Τεράστια αντοχή στο χρόνο (δεν υφίσταται καθίζηση και δεν συρρικνώνεται)
green arrow image Τεράστια αντοχή στις ακραίες καιρικές συνθήκες (απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές, εκτεταμένη ηλιοφάνεια, παγετός κλπ)
green arrow image Δεν χρειάζονται καμία εργασία συντήρησης (λόγω του ότι εφαρμόζεται μονολιθικά δηλαδή είναι όλο ένα ενιαίο κομμάτι και του ειδικού σφραγιστικού βερνικιού)
green arrow image Χαμηλές τιμές κατασκευής (απόλυτα προσιτές τιμές από 22-25€/m²)
green arrow image Μικρός χρόνος κατασκευής (ακόμα και 10 φορές ταχύτερα σε σχέση με άλλα είδη δαπεδοστρώσεων)
green arrow image Είναι πλήρως αδιάβροχα
green arrow image Μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων
green arrow image Όμορφα αισθητικά αποτέλεσμα που ταιριάζει σε κάθε χώρο
green arrow image Σταθερή εμφάνιση, αφού οι χρωστικές της δεν επηρεάζονται καθόλου από την ακτινοβολία (δεν ξεθωριάζει, δεν ξεφλουδίζει)
green arrow image Αντιολισθηρότητα
green arrow image Δεν δημιουργεί σκόνες ή σαθρά κομμάτια, δεν ποτίζει με λάδια και λίπη και γενικά δεν λεκιάζει και πλένεται απλά με νερό
green arrow image Δεν απαιτούνται έργα υποδομής ώστε να εφαρμοστούν τα σταμπωτα δαπεδα, αλλά τοποθετούνται πάνω από κάθε επιφάνεια (χώμα, τσιμέντο κλπ)
green arrow image Είναι φιλικό προς το περιβάλλον
green arrow image Σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής


Όπως βλέπετε λοιπόν σε γενικές τα σταμπωτα δαπεδα προσφέρουν μια τεράστια γκάμα πλεονεκτημάτων, που τα κάνουν ιδανική λύση σχεδόν για κάθε περίπτωση. Καταφέρνουν να συνδυάζουν την τεράστια αντοχή με την όμορφη αισθητική και ταυτόχρονα και οι προσιτές τιμές, πράγμα πολύ σπάνιο! Αν και εσείς λοιπόν έχετε κάποιον χώρο που χρειάζεται κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες, τότε σίγουρα το σταμπωτο δαπεδο είναι η καλύτερη επιλογή σας.

 

ΣΤΑΜΠΩΤΑ ΤΟΙΧΟΥ


Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, εκτός από τα σταμπωτα δαπεδα υπάρχουν και τα σταμπωτα τοιχου, όπου σε γενικές γραμμές δημιουργείται μια αντίστοιχη επιφάνεια σε πλαϊνούς τοίχους (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) και οποιαδήποτε άλλη κάθετη επιφάνεια. Συνήθως τα σταμπωτα τοιχου είναι φτιαγμένα από ειδική άμμο ιδιαίτερης ποιότητας, η οποία έχει αναμειχθεί με τσιμέντο και βεβαίως πολυμερή πρόσμικτα, ώστε να αποκτήσει την ιδιαίτερη υφή του.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διακοσμητικό σταμπωτο σοβα, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για λόγους προστασίας των τοίχων είτε για να δοθεί ένα διαφορετικό εικαστικό αποτέλεσμα, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση αρκετά πλεονεκτήματα. Επίσης έχετε υπόψη πως δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε έναν ολόκληρο τοίχο, αλλά σε κάποιες κολώνες, πλαίσια παραθύρων κλπ, ώστε να έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα. 

Τα σταμπωτα τοιχου μπορούν να δώσουν την όψη πέτρας, τούβλου ή ακόμα και ξύλου, ενώ έχουν την ευχέρεια να τοποθετηθούν πάνω από σχεδόν οποιοδήποτε υπόστρωμα. Από τοιχοποιία και σκυρόδεμα, έως γυψοσανίδα και παλιό σοβά. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε φροντίσει το υπόστρωμα να μην έχει κανένα πρόβλημα υγρασίας.

Από εκεί και πέρα μπορούν να τοποθετηθούν τα σταμπωτά, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, για να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα με τα σταμπωτα τοιχου θα είστε απόλυτα προστατευμένοι από υγρασίες και άλλες ακραίες καιρικές μεταβολές, ενώ το χρώμα του τοίχου πλέον θα είναι ανεξίτηλο και θα χρειάζεται να φοβάστε για φθορές, ξεθωριάσματα και να χρειάζεται κάθε 2-3 χρόνια να περνάτε νέο χέρι χρώματος.

Γενικότερα τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα σταμπωτα τοιχου είναι παρόμοια με τα σταμπωτα δαπεδα που μπορείτε να δείτε και παραπάνω. Σε γενικές γραμμές η απαράμιλλη αντοχή, η ωραία εμφάνιση, ο μικρός χρόνος κατασκευής και οι προσιτές τιμές, είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά τους.

 

Κλείνοντας σιγά σιγά την ενότητες για τα σταμπωτα δαπεδα, αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στις Τιμες. Πιο συγκεκριμένα ένα μέσο ενδεικτικό κόστος της αγοράς για το κόστος εργασίας της τοποθέτησης είναι στα 5-7€/m², ενώ για τα υλικά παίζει ρόλο και τι θα επιλέξετε τελικά. Έχετε υπόψη πάντως πως οι τιμές για σταμπωτα δαπεδα με υλικά και εργασία ξεκινούν από τα 20-25€/m². Σε κάθε περίπτωση όμως οι τιμές αυτές δεν αποτελούν προσφορά μας αλλά είναι οι μέσες ενδεικτικές τιμές της αγοράς.

Αν θέλετε να βρείτε εξειδικευμένο συνεργείο που να αναλάβει την τοποθέτηση του σταμπωτού δαπέδου, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στο myConstructor. Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά και όταν ενεργοποιηθεί το έργο σας αυτομάτως θα ενημερωθούν δεκάδες συνεργεία στην περιοχή σας και όσα από αυτά ενδιαφέρονται θα σας στείλουν συγκεκριμένη προσφορά. Μάλιστα τα συνεργεία αυτά έχουν ήδη αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους και έτσι πραγματοποιείται εύκολα και σύντομα την πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς σχετικά με μάστορες για σταμπωτα δαπεδα.


Αν δεν έχετε καταλήξει ωστόσο ακόμα στο είδος της επίστρωσης στο δάπεδο, καλό είναι να ενημερωθείτε ακόμα τόσο για το βιομηχανικο δαπεδο που είναι μια πολύ συνηθισμένη και αποδοτική επιλογή, όσο και για τα εποξειδικα δαπεδα.

 

Για πληροφορίες ή λεπτομέρειες καλέστε μας στο 210 300 9323