Σταμπωτό Δάπεδο

Σχετικά με τα Σταμπωτά Δάπεδα

Τα σταμπωτά δάπεδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες και γνωστές επιλογές για εξωτερικά διακοσμητικά δάπεδα υψηλής αντοχής, καθώς προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Η μεγάλη αντοχή που τα διακρίνει σε συνδυασμό με το πραγματικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, τα έχει κάνει ιδανική επιλογή για πλακοστρώσεις εξωτερικών χώρων με υψηλές απαιτήσεις και μεγάλες καταπονήσεις.

Βεβαίως στην ευρύτερη κατηγορία των δαπέδων υψηλής αντοχής περιλαμβάνονται και τα βιομηχανικά δάπεδα, που με τη σειρά τους διακρίνονται σε πολυουρεθανικά και εποξειδικά δάπεδα, τα οποία όμως θα αναλύσουμε σε άλλη ενότητα, μιας και εδώ θα επικεντρωθούμε στα σταμπωτά δάπεδα.

Πρόκειται ουσιαστικά για δάπεδα πραγματικά μεγάλης ανθεκτικότητας, με εξίσου υψηλή αισθητική αλλά και προσιτή τιμή, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια τα σταμπωτά δάπεδα να έχουν αντικαταστήσει τις απλές επιστρώσεις με μάρμαρα ή πλακάκια. Ήδη άλλωστε στην Ευρώπη και την Αμερική η χρήση τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το ίδιο έχει αρχίσει να παρατηρείται και εδώ.

Για να έχετε όμως ένα ολοκληρωμένο και άρτιο αποτέλεσμα, πρέπει να βρείτε ένα κατάλληλο οικοδομικό συνεργείο που να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες τους και να τα τοποθετήσει με τη σωστή τεχνική, ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι κακοτεχνίας και προβλημάτων. Πρόκειται για μια διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε μάστορας, για αυτό μην εμπιστευτείτε κάποιον απλά επειδή λέει ότι ξέρει από σταμπωτα δαπεδα.

Η διαδικασία της τοποθέτησης

 Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκυρόδεμα (μπετόν) C16/20 σε πάχος ως 10 πόντους, το οποίο έχει οπλιστεί με δομικό πλέγμα, ενώ περιλαμβάνει και ίνες πολυπροπυλενίου, που βοηθούν καταλυτικά στο να αποφύγουμε τις ρηγματώσεις (σκασίματα).

Αφότου γίνει η επίστρωση του παραπάνω μείγματος και αλφαδιαστεί, γίνεται η προσθήκη του χρώματος (σε μορφή πούδρας) σε δύο στάδια, η οποία πασπαλίζεται ουσιαστικά πάνω από το σκυρόδεμα, όσο παραμένει ακόμα νωπό. Όταν πλέον το σταμπωτό δάπεδο στεγνώσει, κόβονται οι αρμοί διαστολής στις κατάλληλες διαστάσεις (συνήθως περίπου ανά 20m² σε βάθος 5cm) και ακολουθεί η διαμόρφωση της εμφάνισης του δαπέδου με το σταμπάρισμα από κάποιο καλούπι που θα έχετε επιλέξει, μέσα από μια μεγάλη γκάμα σχεδίων.

Σε αυτό ακριβώς οφείλουν το όνομά τους τα σταμπωτά δάπεδα, τα οποία αφού περάσει και αυτό το στάδιο μένουν 2 μέρες να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια πλένονται καλά με νερό που περιέχει και υδροχλωρικό οξύ σε αναλογία 7-10%. Τέλος για την πλήρη αδιαβροχοποίηση και στεγάνωση του δαπέδου, τοποθετείται από πάνω ένα ειδικό σφραγιστικό βερνίκι, το οποίο λειτουργεί και ως μια ακόμα προστασία απέναντι σε φθορές και καταπονήσεις.

Γιατί να επιλέξεις Σταμπωτό Δάπεδο

 • Τεράστια αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις (διέλευση βαρέων οχημάτων)
 • Τεράστια αντοχή στο χρόνο
 • Τεράστια αντοχή στις ακραίες καιρικές συνθήκες(απότομες θερμοκρασιακές μεταβολές, εκτεταμένη ηλιοφάνεια, παγετός κλπ)
 • Δεν χρειάζονται καμία εργασία συντήρησης (λόγω του ότι εφαρμόζεται μονολιθικά δηλαδή είναι όλο ένα ενιαίο κομμάτι και του ειδικού σφραγιστικού βερνικιού)
 • Χαμηλές τιμές κατασκευής
 • Μικρός χρόνος κατασκευής (ακόμα και 10 φορές ταχύτερα σε σχέση με άλλα είδη δαπεδοστρώσεων)
 • Είναι πλήρως αδιάβροχα
 • Μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων
 •  Όμορφα αισθητικά αποτέλεσμα που ταιριάζει σε κάθε χώρο
 • Σταθερή εμφάνιση, αφού οι χρωστικές της δεν επηρεάζονται καθόλου από την ακτινοβολία (δεν ξεθωριάζει, δεν ξεφλουδίζει)
 • Αντιολισθηρότητα 
 •  Δεν δημιουργεί σκόνες ή σαθρά κομμάτια, δεν ποτίζει με λάδια και λίπη και γενικά δεν λεκιάζει και πλένεται απλά με νερό
 • Δεν απαιτούνται έργα υποδομής ώστε να εφαρμοστούν τα σταμπωτα δαπεδα, αλλά τοποθετούνται πάνω από κάθε επιφάνεια (χώμα, τσιμέντο κλπ)
 • Είναι φιλικό προς το περιβάλλον
 • Σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής

Σταμπτωτό Δάπεδο: Οι πιο συνηθισμένες εφαρμογές του

 • Δρόμους, διαδρόμους, πεζόδρομους, πλατείες
 • Αυλές, κήπους
 • Εμπορικά κέντρα, καταστήματα, ξενοδοχεία
 • Ταράτσες
 • Πισίνες (περιγράμματα πισίνας)
 • Πυλωτές, χώρους πάρκινγκ, ράμπες
 • Ιστορικοί χώροι και οικισμοί
 • Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών
 • Λιμάνια

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ακόμα πολλές επιλογές όπου μπορεί να τοποθετηθεί ένα σταμπωτό δάπεδο, καθώς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όπως θα δούμε παρακάτω. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε τοίχους, τα επονομαζόμενα σταμπωτά τοίχου που θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Μια διαφοροποίηση που πρέπει να έχετε κατά νου και εξαρτάται από τη χρήση που θα κάνετε στα σταμπωτά δάπεδα, είναι το πάχος του υποστρώματος. Συνηθίζεται για απλές επιφάνειες που θα γίνεται κατά βάση διέλευση πεζών (πεζοδρόμια, ταράτσες κλπ) να είναι περίπου 10 εκατοστά, όμως σε πιο απαιτητικές καταστάσεις το πάχος αυξάνεται. Έτσι για παράδειγμα για ένα parking το πάχος του υποστρώματος θα πρέπει να αυξηθεί περίπου στα 15cm.

Σταμπωτα Τοιχου

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, εκτός από τα σταμπωτά δάπεδα υπάρχουν και τα σταμπωτά τοίχου, όπου σε γενικές γραμμές δημιουργείται μια αντίστοιχη επιφάνεια σε πλαϊνούς τοίχους (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) και οποιαδήποτε άλλη κάθετη επιφάνεια. Συνήθως τα σταμπωτά τοίχου είναι φτιαγμένα από ειδική άμμο ιδιαίτερης ποιότητας, η οποία έχει αναμειχθεί με τσιμέντο και βεβαίως πολυμερή πρόσμικτα, ώστε να αποκτήσει την ιδιαίτερη υφή του.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν διακοσμητικό σταμπωτό σοβά, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για λόγους προστασίας των τοίχων είτε για να δοθεί ένα διαφορετικό εικαστικό αποτέλεσμα, προσφέροντας σε κάθε περίπτωση αρκετά πλεονεκτήματα. Επίσης έχετε υπόψη πως δεν είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί σε έναν ολόκληρο τοίχο, αλλά σε κάποιες κολώνες, πλαίσια παραθύρων κλπ, ώστε να έχετε ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

μάντρα κήπου με σταμπωτό τοίχου

Τα σταμπωτά τοίχου μπορούν να δώσουν την όψη πέτρας, τούβλου ή ακόμα και ξύλου, ενώ έχουν την ευχέρεια να τοποθετηθούν πάνω από σχεδόν οποιοδήποτε υπόστρωμα. Από τοιχοποιία και σκυρόδεμα, έως γυψοσανίδα και παλιό σοβά. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε φροντίσει το υπόστρωμα να μην έχει κανένα πρόβλημα υγρασίας.

Από εκεί και πέρα μπορούν να τοποθετηθούν τα σταμπωτά, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξετε από μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, για να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα με τα σταμπωτά τοίχου θα είστε απόλυτα προστατευμένοι από υγρασίες και άλλες ακραίες καιρικές μεταβολές, ενώ το χρώμα του τοίχου πλέον θα είναι ανεξίτηλο και θα χρειάζεται να φοβάστε για φθορές, ξεθωριάσματα και να χρειάζεται κάθε 2-3 χρόνια να περνάτε νέο χέρι χρώματος.

Ανάλογα λοιπόν με τις ανάγκες σας, τις απαιτήσεις του χώρου αλλά και του προσωπικού σας στυλ, μπορείτε να διαλέξετε τα κατάλληλα δάπεδα. Σε κάθε περίπτωση όμως το σημαντικότερο είναι να επιλέξετε και το κατάλληλο οικοδομικό συνεργείο που θα τα εφαρμόσει, αφού βεβαιωθείτε ότι έχει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία. Εδώ έρχεται να σας δώσει λύση το myConstructor.gr, η κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης αξιόπιστων συνεργείων, για κάθε εργασία που χρειάζεστε.

Για πληροφορίες ή λεπτομέρειες καλέστε μας στο 210 300 9323